Köpa tomt – hitta, planera & bygga – sök tomt på A-hus Online
Hitta din drömtomt

Köpa, bygga & planera en tomt

Innan du köper hus behöver du en fin tomt att bygga huset på (lediga tomter). Och det finns några saker du kan tänka på när du väljer tomt. När du har hittat din tomt är en av utgångspunkterna att titta på väderstrecken. Att solen går upp i öster och ned i väster är självklart, men det är lätt att glömma att tänka på att man kanske vill placera uteplatsen i väster för att kunna njuta av kvällssolen, eller att ha morgonsol på farstutrappan för att kunna dricka dagens första kopp kaffe där. Att kunna ta till vara på solen under så många timmar som möjligt är en stor kvalitet. Sovrum kan gärna förläggas mot norr och generösa sällskapsutrymmen mot söder exempelvis.

Givetvis är det viktigt att fundera på var ni vill bo. När ni har hittat ett området som är intressant är det viktigt att ta reda på vilka regler som finns för området och specifikt för just er tomt. Vad säger detaljplanen? Hur högt får huset vara? Hur stor yta av marken får bebyggas? Kommunen har all denna information.

Undersök tomten

Det är viktigt att redan i ett tidigt skede göra en grundlig undersökning av tomten. Att förutse hur mycket grundläggningen kommer att kosta är svårt, även för en yrkesman. Det bästa sättet, om ni är tveksamma, är därför att låta utföra en geoteknisk undersökning och få fram en grundläggnings- och markplaneringsritning. De kronor en sådan kostar brukar vara väl investerade pengar. Så slipper ni otrevliga överraskningar, kanske i form av kostnader som pålning, sprängning, schakt och uppfyllning skulle medföra.

Val av husmodell

Tänk efter vilka behov ni har, hur många personer ni är i familjen, vilka intressen ni har och hur era drömmar om framtiden ser ut. Ett råd är att redan i ett tidigt skede kontakta er bank och diskutera husplanerna. De kan komma med goda råd och ta fram boendekalkyler. Kom ihåg att ta med de fasta avgifter som är förknippade med ett husbygge t.ex. lagfart, bygglovskostnader och kommunala VA-anslutningar samt avgift för elanslutning.

Planera trädgården

Fundera på planlösning och lägen för uteplatser samtidigt för bästa möjliga helhetslösning. Att kunna röra sig obehindrat och enkelt mellan hus och trädgård ger en stor frihetskänsla. En prunkande trädgård är bland det ljuvligaste som finns, men den kräver också en stor portion arbete. Anlägg en trädgård som du kan hantera skötsel- och underhållsmässigt. Tänk på att vissa växter vill ha mycket sol medan andra föredrar skugga. Ta gärna vara på tomtens naturliga höjdskillnader. Murar, slänter, planteringar och trappor ger ett spännande intryck av trädgården. 

 

A-hus - hitta din tomt

A-hus har en uppsjö av tomter som funkar utmärkt för byggnation av ditt Favorithem.

Sök din tomt här >> 

Din säljare kan hjälpa dig att svara på alla frågor som har med tomter att göra.